Γνωρίστε τους μυστηριώδεις χαρακτήρες από την σκανδιναβική μυθολογία

Η σκανδιναβική μυθολογία αναδεικνύει μυστηριώδεις χαρακτήρες, που τα χαρακτηριστικά και οι πράξεις τους αποτελούν κλειδί για την κατανόηση του αρχαίου σκανδιναβικού κόσμου και των πεποιθήσεών του. Οι χαρακτήρες αυτοί συνθέτουν έναν πολύπλοκο και συναρπαστικό κόσμο, αποτυπώνοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη φύση του σύμπαντος, όπως τον αντιλαμβανόταν ο αρχαίος λαός της Σκανδιναβίας.

ABΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Η λίστα με τους χαρακτήρες της Σκανδιναβικής Μυθολογίας θα εμπλουτίζεται συνεχώς

Α

Άλβις – Ένας νάνος που τον παράσυρε ο Θορ να μιλάει μέχρι την ανατολή του ηλίου, μετατρέποντάς τον σε πέτρα.

Άσγκαρντ – Ήταν ο κόσμος των θεών Εσίρ. Την Άσγκαρντ, το ανώτατο επίπεδο των Εννέα Κόσμων, κυβερνά ο Όντιν, Εδώ οι θεοί και οι θεές είχαν τα παλάτια και τις κατοικίες τους, που ονομάζονταν αίθουσες. Η Άσγκαρντ περιβάλλονταν και προστατευόταν από ένα ισχυρό τείχος που το είχε κατασκευάσει ο Γίγαντας Μπίλντερ. Στο κέντρο της Άσγκαρντ βρισκόταν η πράσινη πεδιάδα Ίνταβολ, γύρω από την οποία ήταν χτισμένες οι 13 αίθουσες των θεών.


Β

Βάλι – Ο γιος του Όντιν και της Ριντ, που γεννήθηκε για να εκδικηθεί τον θάνατο του Μπάλντερ.

Βαλκυρίες – Πολεμίστριες του θεού Όντιν. Επέλεγαν άνδρες που ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν στη μάχη και τους παρέδιδαν στη Βαλχάλα (στην Αίθουσα των Νεκρών). Εκεί, οι αναστημένοι ήρωες απόλαμβαναν μια ζωή γευμάτων και πολεμικών αγώνων, καθώς προετοιμάζονταν για το Ράγκναροκ, το τέλος του κόσμου.

Βίνταρ – Ο αγέλαστος γιος του Όντιν, γνωστός για την δύναμη και την αντοχή του, συνδεδεμένος με την εκδίκηση.

Βωρ – Η θεά της σοφίας και της απόφασης.


Γ

Γιόρμουνγκαντρ – Ένα τεράστιο και επικίνδυνο φίδι, γνωστό και ως ο “Δράκος του Κόσμου”, που περιβάλλει το Μίντγκαρντ, τον κόσμο των ανθρώπων.

Γκαρμρ – Ένα τεράστιο σκυλί που φυλάει τις πύλες του κάτω κόσμου.

Γκερντ – Η κόρη του Γίγαντα Γκίμιρ, είναι η προσωποποίηση του χειμώνα που υποκύπτει τελικά στο ζεστό φως της άνοιξης. Οι εννιά νύχτες της αναμονής της για να δεχτεί να γίνει γυναίκα του Φρέι συμβολίζουν τους εννιά μήνες του σκληρού χειμώνα στις βόρειες χώρες πριν φθάσει η άνοιξη. Η λάμψη της προσωποποιεί το φως της Αυγής του Βορρά (Βόρειο Σέλας).

Γκερσέμι – Κόρη της Φρέγια, ήταν θεότητα συνδεδεμένη με πολύτιμες πέτρες.

Γκέφιουν – Η θεά της γεωργίας.


Δ

Δίσιρ – Θηλυκά πνεύματα φύλακες που συνδέονται με τον θάνατο. Κάποιοι πίστευαν πως οι Δίσιρ ήταν βλαβερά πνεύματα που επιδίωκαν κακά πράγματα για τα άτομα που προστάτευαν. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Βόρειοι λαοί πίστευαν στη θετική επίδραση που είχαν στη ζωή ενός ανθρώπου και πως ένα τέτοιο πνεύμα έφερνε καλό σε ένα σπίτι και την οικογένειά του.


Ε

Εΐρ – Θεά της θεραπείας και της ιατρικής, συχνά αναζητούμενη για βοήθεια σε ιατρικά θέματα.

Έσιρ – Η φυλή των θεών που ζούσαν στην Άσγκαρντ υπό την ηγεσία του Όντιν. Μερικοί από τους θεούς Έσιρ ήταν ο Βάλντερ, ο Μπράγκι, ο Φρέι, ο Νιορντ, ο Θορ, ο Τυρ, ο Ουλ, και ο Βάλι.


Ζ


Η


Θ

Θρυμ – Ο γίγαντας που έκλεψε το Μιόλνιρ του Θωρ και ζήτησε την Φρέγια ως αντάλλαγμα.

Θωρ – Ο θεός του κεραυνού και των καταιγίδων. Ο πατέρας του ήταν ο Όντιν, η μητέρα του η Γιορντ. Ο Θωρ είχε δύο συζύγους: την Γιαρνσάξα, που μαζί της απέκτησε δύο γιους, τον Μόντι και τον Μάγκνι, και την χρυσομαλλούσα Σιφ, που του χάρισε δύο κόρες, τη Λόρα και τη Θρουντ. Το βασίλειό του ήταν το Θρούδχαϊμ. Ο Θωρ ήταν δυνατός και αγαπητός στους θεούς, σεβαστός σε γίγαντες και λατρεμένος στους απλούς ανθρώπους.


Ι

Ίντουν – Η θεά της νεότητας και φύλακας των μαγικών μήλων που δίνουν αιωνιότητα στους θεούς.


Κ

Κβάσιρ – Ένας σοφός θνητός που δημιουργήθηκε από τους θεούς Εσίρ και Βάνιρ μετά τον πόλεμο που έκαναν μεταξύ τους. Ο Κβάσιρ περιπλανήθηκε στον κόσμο μεταδίδοντας τη σοφία του σε όποιον την ζητούσε. Σκοτώθηκε από δύο νάνους, τον Φιάλαρ και τον Γκάλαρ, οι οποίοι ανέμιξαν το αίμα του με μέλι και έφτιαξαν ένα ισχυρό ποτό που έδινε έμπνευση σε όποιον το έπινε να μιλά με σοφία και ποίηση.


Λ

Λόκι – Είναι γνωστός ως ο θεός της εξαπάτησης, ο πατέρας των ψεμάτων και του δόλου, καθώς και εκείνος που άλλαζε πρόσωπα. Είναι η ενσάρκωση των δύο πτυχών της φωτιάς: της φωτιάς της οικιακής εστίας και της καταστροφικής φωτιάς των δασών και των ηφαιστείων. Ο Λόκι ήταν γιος του γίγαντα Φαρμπάουτι και της γίγαντισσας Λάουφει ή Ναλ. Είχε δύο συζύγους. Η πρώτη ήταν η φοβερή μάγισσα Άνγκρμποντα, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά-τέρατα: την Χελ, τη θεά του θανάτου και του κάτω κόσμου, τον Γιορμούνγκαντ, τον οφιοειδή που περιστρέφεται γύρω από τον κόσμο, και τον Φενρίρ, τον λύκο. Η σύζυγός του στο Άσγκαρντ ήταν η Σίγκιν, με την οποία είχε δύο γιους, τον Νάρφι και τον Βάλι.

Λοφν – Μια θεά που διαμεσολαβεί στα θέματα του έρωτα και επιτρέπει στους ανθρώπους να ενώνονται σε γάμο.


Μ

Μίμιρ – Ένας σοφός γίγαντας που φύλαγε την Πηγή της Σοφίας κάτω από το Υγκντράσιλ, το Δέντρο του Κόσμου και συμβούλευε τους θεούς..

Μπάλντερ – Ήταν ο αγαπημένος γιος του θεού Όντιν και της Φρίγκα, συνδεδεμένος με την ομορφιά, το φως και την αθωότητα.

Μπέστλα – Γιγάντισσα του πάγου, ένα από τα πρώτα όντα που υπήρξαν, σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία. Η Μπέστλα ήταν η κόρη του γίγαντα Μπόλθουρ και μητέρα τριών θεών από τον Μπορ: του Όντιν, του Βίλι και του Βε.

Μπράγκι – Ο θεός της ποίησης, γνωστός για τη σοφία και την ευφράδειά του.


Ν

Νιορντ – Των Βανίρ θεός της θάλασσας, των ναυτικών και των ψαράδων. Ήταν πατέρας των δίδυμων θεών Φρέι και Φρέγια, και σύζυγος της γιγάντισσας Σκάντι.

Νορνς – Τρεις θεές της μοίρας που κρατούν το νήμα της ζωής και καθορίζουν το μέλλον των ανθρώπων.


Ξ


Ο

Όντιν – Ο αρχηγός των θεών Έσιρ. Ο θεός του πολέμου και του θανάτου, καθώς επίσης θεός του ουρανού, της σοφίας και της ποίησης. Ήταν απόγονος ενός από τους πρώτους θεούς, του Μπορ, και της γίγαντισσας Μπέστλα. Οι αδελφοί του ήταν οι Βίλι και Βε. Η σύζυγός του στους Έσιρ ήταν η Φρίγκα. Γιοι του ήταν ο Θωρ, ο Βάλι και πιθανώς ο Τιρ. Ο Όντιν είχε πολλές άλλες συζύγους και παιδιά. Από το θρόνο του, το Χλίντσκιαλφ, στο ψηλό πύργο του παλατιού του στο Άσγκαρντ, ο Όντιν μπορούσε να επιβλέπει όλους τους Εννέα Κόσμους της σκανδιναβικής μυθολογίας


Π


Ρ

Ραν – Μια θεά της θάλασσας συνδεδεμένη με καταιγίδες και ναυαγούς ναυτικούς.

Ρόσκβα – Η κόρη του αγρότη Έγκιλ, που έγινε υπηρέτρια του θεού Θωρ, μαζί με τον αδελφό της Θιάλφι. Ο Θωρ πήρε τον αδελφό της και εκείνη ως παντοτινούς υπηρέτες του, αφού ο Θιάλφι παραβίασε μία σημαντική εντολή του.


Σ

Σίγκιν – Η σύζυγος του Λόκι, γνωστή για την πιστή προσήλωση στον σύζυγό της.

Σίγκμουντ – Ο γιος του Βόλσουνγκ και πατέρας του ήρωα Σίγκουρντ. Η ζωή του Σίγκμουντ επηρεάζεται από τους θεούς. Από την πλευρά του πατέρα του, ο Σίγκμουντ είναι ο εγγονός του Όντιν, του αρχηγού των θεών Έσιρ. Η θεά Φρέγια παρέδωσε ένα μαγικό μήλο στη γιαγιά του Σίγκμουντ για να τη βοηθήσει να συλλάβει τον Βόλσουνγκ. Η μητέρα του Σίγκμουντ, σύζυγος του Βόλσουνγκ, ήταν η Λιοντ, κόρη του γίγαντα Χρίμνιρ.

Σιφ – Η θεά τη γονιμότητας, είχε χρυσαφένια μαλλιά, ήταν σύζυγος του Θωρ και γνωστή για την ομορφιά της.

Σκάντι – Η θεά του χειμώνα, του κυνηγιού και των χιονισμένων βουνών, γνωστή για την ανεξαρτησία και τη δύναμή της. Ήταν σύζυγος του Νιορντ.


Τ

Τυρ – Ένας από τους πιο αρχέγονους θεούς και ο πιο μυστηριώδης. Ήταν θεός του πολέμου και της δικαιοσύνης, ο πιο γενναίος και ο πιο δίκαιος από όλους τους θεούς, καθώς ανέλαβε να βάλει το χέρι του στο στόμα του φοβερού λύκου, Φένριρ.


Υ

Ύμιρ – Ο πρώτος γίγαντας και δημιουργός του κόσμου, που από το σώμα του γεννήθηκαν οι θεοί.


Φ

Φορσέτι – Ο θεός της δικαιοσύνης και της ειρήνης, γιος του Μπάλντερ.

Φρέγια – Η θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της γοητείας και της γονιμότητας, και αδελφή του Φρέιρ.

Φρέιρ – Ήταν θεός των Βάνιρ, θεός της γονιμότητας, της ειρήνης και της πλούτου και τιμήθηκε πολύ. Αδελφή του ήταν η Φρέγια και πατέρας του, ο Νιορντ.

Φρίγγα – Η βασίλισσα των θεών Έσιρ, η σύζυγος του Όντιν, συνδεδεμένη με τη μητρότητα, τον γάμο και την οικογενειακή ζωή.


Χ

Χάτι – Ένας λύκος που κυνηγά το φεγγάρι στον ουρανό, με βάση την προφητεία ότι κατά τη διάρκεια του Ράγκναροκ θα καταπιεί το φεγγάρι.

Χέιμνταλ – Ο φύλακας των θεών, που φύλαγε τη γέφυρα που συνέδεε την Άσγκαρντ (τον κόσμο των θεών) με τη Μίντγκαρντ (την Μέση Γη). Ο Χέιμνταλ είχε μία σάλπιγγα, το Γιάλαρχορν, με το οποίο καλούσε τους θεούς στη μάχη του Ράγκναροκ.

Χελ – Κόρη του Λόκι, θεά του κάτω κόσμου, όπου πηγαίνουν αυτοί που πεθαίνουν από γηρατειά ή ασθένεια.

Χωντρ – Ο τυφλός θεός του χειμώνα και του σκοταδιού, αδελφός του Μπάλντερ.


Ψ


Ω