Στο Άσγκαρντ, που ήταν ένας από τους Εννέα Κόσμους και ο τόπος των θεών Εσίρ, ζούσε η Σιφ, η θεά της γονιμότητας και της συγκομιδής. Αγαπημένη σε θεούς και θνητούς, ξεχώριζε από τις άλλες θεές για τα υπέροχα, μακριά, χρυσά μαλλιά της, που λαμπύριζαν σαν τις ακτίνες του ήλιου και έφερναν ζεστασιά και ζωή στα χωράφια που προστάτευε η δύναμή τους.

Η Σιφ ήταν παντρεμένη με τον Θωρ, τον θεό των κεραυνών και των βροντών και προστάτη του Άσγκαρντ. Οι δυο τους ζούσαν ευτυχισμένοι και αγαπημένοι, και όλοι τούς είχαν υπόδειγμα θεϊκής αρμονίας.

Μια μέρα, ενώ οι θεοί ήταν συγκεντρωμένοι στη μεγάλη αίθουσα του συμβουλίου για να μιλήσουν για κάποια σημαντικά θέματα, ο πανούργος Λόκι αποφάσισε να κάνει μία από τις διαβόητες φάρσες του. Χωρίς να τον καταλάβει κανείς, πλησίασε αθόρυβα στην κλειστή κάμαρα της Σιφ, ενώ η θεά κοιμόταν, και της έκοψε τα χρυσά της μαλλιά.

Όταν η Σιφ ξύπνησε, πήγε στον καθρέφτη να χτενιστεί και να περιποιηθεί τον εαυτό της. Μόλις είδε πως τα όμορφα μαλλιά της είχαν εξαφανιστεί, δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια της. Τα λαμπερά μαλλιά της δεν ήταν μόνο σύμβολο της ομορφιάς της, αλλά και πηγή της θεϊκής της δύναμης. Χωρίς τα μαλλιά της, τα χωράφια θα άρχιζαν να μαραίνονται και να παύουν να καρποφορούν.

Τα χρυσά μαλλιά της Σιφ, που λαμπύριζαν σαν τις ακτίνες του ήλιου, έφερναν ζεστασιά και ζωή στα χωράφια που προστάτευε η δύναμή τους.

Το νέο μαθεύτηκε γρήγορα στους θεούς προκαλώντας τους μεγάλη ανησυχία για αυτά που θα συνέβαιναν στις καλλιέργειες και στη ζωή των ανθρώπων. Φυσικά, γνώριζαν τον ένοχο και έπρεπε να τον κάνουν να επανορθώσει για το κακό που έκανε για ακόμη μια φορά με τις ανόητες φάρσες του. Τον κάλεσαν, λοιπόν, οι θεοί σε απολογία. Όλοι ήταν πολύ θυμωμένοι μαζί του και απαίτησαν να βρει μόνος του τη λύση για να αποκτήσει και πάλι τα χρυσαφένια μαλλιά της η απαρηγόρητη Σιφ.

Ο Λόκι, συνειδητοποιώντας το βάρος των πράξεων του και τις συνέπειες στη Σιφ και σε όλο το βασίλειο, παραδέχτηκε την ενοχή του. Αποφασισμένος να διορθώσει το λάθος του, ξεκίνησε για να βρει τρόπο να αποκαταστήσει τα μαλλιά της Σιφ και να σταματήσει τις ζημιές που προκάλεσε στους ανθρώπους.

Έφυγε λοιπόν από το παλάτι των θεών και πήγε να βρει τους νάνους, που ήταν εξαίρετοι τεχνίτες και γνωστοί μέχρι τα πέρατα της γης για τις μαγικές τους ικανότητες.

“Θέλω να φτιάξετε τα ομορφότερα μαλλιά. Να είναι από καθαρό χρυσάφι και να έχουν τη δύναμη να κάνουν τη γη να καρποφορεί, καθώς θα αγκαλιάζουν το κεφάλι της Σιφ,” είπε ο Λόκι στους νάνους.

Οι νάνοι, πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τον μοχθηρό Λόκι, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν αμέσως την εντολή του. Δούλευαν για πολλές μέρες, χωρίς να ξεκουραστούν ούτε μια στιγμή. Στο τέλος, κατάφεραν κι έφτιαξαν από τις καλύτερες χρυσές κλωστές τα πιο όμορφα μαλλιά που υπήρχαν στον κόσμο, ομορφότερα και από τα προηγούμενα μαλλιά της Σιφ. Όταν τελείωσαν, ράντισαν τα μαλλιά με την μαγική ουσία της γονιμότητας, μία άκρως μυστική συνταγή που την κληρονομούσαν με μεγάλη μυστικότητα οι νάνοι από γενιά σε γενιά και δεν την αποκάλυπταν ποτέ σε κανέναν.

Με τα χρυσά μαλλιά της να ακτινοβολούν ξανά και τη δύναμή της να επιστρέφει, η καρποφορία και η βλάστηση αποκαταστάθηκε στα χωράφια στο Άσγκαρντ και στον κόσμο των θνητών.

Με τα νέα χρυσά μαλλιά στα χέρια του, ο Λόκι επέστρεψε στο θεϊκό παλάτι και πήγε κατευθείαν προς το δωμάτιο της θεάς. Χτύπησε την μεγάλη σφυρήλατη πόρτα αλλά απάντηση δεν πήρε καμία. Έψαξε παντού για να την βρει. Μέσα και έξω από το παλάτι. Ώσπου, κάποια στιγμή την είδε να στέκεται κοντά στη γέφυρα του ουράνιου τόξου που ένωνε το Άσγκαρντ με το Μίντγκαρντ, τον κόσμο των ανθρώπων. Είχε το κεφάλι της καλυμμένο με ένα μακρύ χρυσό μαντήλι και το βλέμμα της κοιτούσε απλανές προς το Μίντγκαρντ.

Την πλησίασε, και χωρίς να πει λέξη, της προσέφερε το πολύτιμο δώρο. Η Σιφ πέταξε αμέσως το μαντήλι και φόρεσε τα καινούργια της μαλλιά. Η ομορφιά της έλαμψε όσο ποτέ άλλοτε και το πρόσωπό της φωτίστηκε από ασυγκράτητη χαρά.

Με τα χρυσά μαλλιά της να ακτινοβολούν ξανά και τη δύναμή της να επιστρέφει, η καρποφορία και η βλάστηση αποκαταστάθηκε στα χωράφια στο Άσγκαρντ και στον κόσμο των θνητών. Οι θεοί ευχαρίστησαν τον Λόκι για τις προσπάθειές του να διορθώσει το λάθος του και για το ότι είχε αναγνωρίσει τη σημασία του ρόλου της Σιφ στον κύκλο της ζωής και της γονιμότητας. Από εκείνη την ημέρα και μετά, τα χρυσά μαλλιά της Σιφ έγιναν σύμβολο αφθονίας και πλούτου και υπενθύμιζαν σε όλους την σημαντική αξία των δώρων της φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ