Μύθοι από την ελληνική μυθολογία: ταξίδι στη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων!

Η ελληνική μυθολογία είναι ένας πλούσιος και μαγευτικός κόσμος γεμάτος με συναρπαστικούς μύθους και ιστορίες. Οι μύθοι από την ελληνική μυθολογία δεν είναι απλά ιστορίες από το παρελθόν, καθώς το περιεχόμενό τους συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ανακαλύπτοντας τους μύθους της ελληνικής μυθολογίας, ταξιδεύουμε σε μια παραμυθένια πραγματικότητα, ανακαλύπτοντας τον πλούτο της ελληνικής φαντασίας και της ανθρώπινης ψυχής.

Η σελίδα με τους μύθους εμπλουτίζεται συνεχώς

Η Αρχή του Κόσμου ήταν ένα Χάος

Κάποτε, πάρα πολύ παλιά, προτού δημιουργηθεί ο κόσμος μας, ζούσε στο σύμπαν ένα απερίγραπτα παράξενο και θεοσκότεινο πλάσμα, που το έλεγαν Χάος. Χωρίς αρχή και τέλος, το τεράστιο σώμα του κάλυπτε όλο το σύμπαν, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα απόλυτο κενό. Μέσα στο απέραντο Χάος επικρατούσε μαύρο σκοτάδι και νεκρική σιγή. Ούτε γη και άνθρωποι ούτε ουρανός και θάλασσα υπήρχαν. Παντού υπήρχε μόνο Χάος!


Η Νύχτα φέρνει Ύπνο και Όνειρα

Όσο η Ημέρα σκόρπιζε το φως της στο σύμπαν, η Νύχτα έμενε κλεισμένη στο θεοσκότεινο παλάτι της. Αναπαυόταν στον εβένινο θρόνο της έχοντας συντροφιά της τον πολυαγαπημένο της γιο, τον Ύπνο. Μετά τη γέννηση του Αιθέρα και της Ημέρας, ο ερχομός του Ύπνου είχε δώσει στη Νύχτα απερίγραπτη χαρά. Έσκυβε πάνω από το προσκεφάλι του και πότε χάιδευε τα μαύρα του μαλλιά και πότε τα χλωμά του μάγουλα. Τον αγαπούσε αφάνταστα, τον κανάκευε και χαιρόταν να τον βλέπει να μεγαλώνει σε δύναμη κι ανάστημα.


Για όλα φταίει η Νύχτα

Η Νύχτα και ο Έρεβος μεγάλωσαν κι άλλο την οικογένειά τους. Όταν γεννήθηκε η Ημέρα και προτού γεννηθεί ο Ύπνος, το κατασκότεινο ζευγάρι απέκτησε ένα ακόμη αγόρι, που κανείς τους δεν ήξερε σε ποιον είχε μοιάσει εκείνο το παιδί! Τον Χάροντα, έτσι το έλεγαν, τα αδέλφια του, η Ημέρα και ο Αιθέρας, δεν ήθελαν ούτε να τον βλέπουν! Σκελετωμένος και αποκρουστικός όπως ήταν, μόνο ο Άδης μπορούσε να τον κάνει παρέα! Έτσι, ο Χάροντας αποχαιρέτησε τους γονείς του και κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να υπηρετήσει τον θεό Άδη.


Η Γαία ήταν η μητέρα όλης της φύσης

Προτού δημιουργηθεί ο κόσμος, εντελώς ξαφνικά, από το πουθενά εμφανίστηκε στο σύμπαν μια όμορφη, πελώρια και πληθωρική κόρη. Ήταν η Γαία, που έμελλε να γίνει η μητέρα όλης της φύσης. Πρώτα γέννησε τον Ουρανό, μεγάλο σαν αυτή, που την σκέπασε αμέσως με τον θόλο του, τον γεμάτο αστέρια. Κι επειδή στους μύθους όλα μπορούν να συμβούν, Γαία και Ουρανός μαζί δημιούργησαν τους δώδεκα Τιτάνες, έξι αγόρια κι έξι κορίτσια, πολύ αγαπημένα μεταξύ τους αλλά δυστυχισμένα.


Η πέτρα που κατάπιε ο Κρόνος

Κάτι ξέρουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες που λένε “Κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα”. Θυμάστε που ο Ουρανός φυλάκιζε τα παιδιά του στον Τάρταρο για να μην του πάρουν το θρόνο όταν θα μεγάλωναν; Ο Κρόνος, ο γιος του Ουρανού, έκανε το ίδιο πράγμα με τον πατέρα του. Αντί όμως να τα ρίχνει στον Τάρταρο, ο Κρόνος τα κατάπινε! Η γυναίκα του η Ρέα, όπως και η μητέρα της η Γαία, αγανακτισμένη μ’ αυτή την κατάσταση αποφάσισε να σώσει με κάθε τρόπο το τελευταίο της παιδί προτού το καταπιεί και αυτό ο Κρόνος.


Αμέτρητα τα παιδιά του Δία

Η Ωκεανίδα Μήτις, που βοήθησε τον Δία να εκδικηθεί τον Κρόνο, έγινε η πρώτη γυναίκα του Δία. Επειδή ήταν πολύ έξυπνη, η γιαγιά του η Γαία τού αποκάλυψε ότι το παιδί που θα γεννούσε η Μήτις θα ήταν πανίσχυρο και θα του έκλεβε το θρόνο. Φοβούμενος ο Δίας, κατάπιε τη Μήτιδα κι έτσι η κόρη τους Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του! Δεύτερη γυναίκα του ήταν η Τιτανίδα Θέμιδα. Μαζί της απέκτησε τρεις κόρες, την Ευνομία, τη Δίκη και την Ειρήνη, που όλες μαζί τις φώναζαν Ώρες.