Η Ωκεανίδα Μήτις, που βοήθησε τον Δία να εκδικηθεί τον Κρόνο, έγινε η πρώτη γυναίκα του Δία. Επειδή ήταν πολύ έξυπνη, η γιαγιά του η Γαία τού αποκάλυψε ότι το παιδί που θα γεννούσε η Μήτις θα ήταν πανίσχυρο και θα του έκλεβε το θρόνο. Φοβούμενος ο Δίας, κατάπιε τη Μήτιδα κι έτσι η κόρη τους Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του! Δεύτερη γυναίκα του ήταν η Τιτανίδα Θέμιδα. Μαζί της απέκτησε τρεις κόρες, την Ευνομία, τη Δίκη και την Ειρήνη, που όλες μαζί τις φώναζαν Ώρες. Άνοιγαν κι έκλειναν με τα σύννεφα τις πύλες του Ολύμπου οι Ώρες, ακολουθούσαν τον θεό Ήλιο στις βόλτες του, ρύθμιζαν το μεγάλο ρολόι του χρόνου και τις εποχές! Ο Δίας τις καμάρωνε για την ομορφιά και τη χάρη τους.

Σα γεννήθηκαν όμως οι εννιά Μούσες, οι κόρες της Τιτανίδας Μνημοσύνης, ο παντοδύναμος πατέρας τους Δίας, δε χόρταινε να τις ακούει! Η Καλλιόπη, η Κλειώ, η Πολύμνια, η Ευτέρπη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Μελπομένη, η Θάλεια και η Ουρανία, όλες είχαν απίστευτο ταλέντο στη μουσική και το τραγούδι. Όταν τραγουδούσαν τις συνόδευε με τη λύρα του ο γιος του Δία και της Τιτανίδας Λητώς, ο  ωραίος και λαμπερός Απόλλωνας! Φανταστείτε τι μαγευτικές μελωδίες πλανιόνταν στον Όλυμπο με χορωδία τις Μούσες και μουσικό τον θεό Απόλλωνα!

Όλες οι Μούσες, ακόμη και η Ουρανία, 
είχαν απίστευτο ταλέντο 
στη μουσική και το τραγούδι.

Η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, η θεά Άρτεμις, ήταν παρούσα σε όλες τις συναυλίες του αδελφού της. Ταλέντο εκείνη δεν είχε καθόλου στη μουσική, αντίθετα μάλιστα! Ήταν όμως ασυναγώνιστη στην τοξοβολία. Το παλάτι στον Όλυμπο δεν την έβλεπε ποτέ! Παρέα με τις Νύμφες να τη συνοδεύουν, κυνηγούσε λύκους κι ελάφια στα πυκνά δάση. Ένα ελάφι, μάλιστα, ήταν η αφορμή να βοηθήσει τον Ηρακλή σ’ έναν από τους άθλους του.

Ο Ηρακλής ήταν ο αγαπημένος θνητός γιος του Δία. Η δύναμή του ήταν ξακουστή στα πέρατα της γης. Η ζήλια της Ήρας για την βασίλισσα Αλκμήνη, που χάρισε στον Δία έναν τόσο δυνατό γιο, ήταν πολύ μεγάλη και το μίσος της για τον Ηρακλή ήταν άσβεστο. Ο θεός Άρης, ο πολεμόχαρος γιος της, υποστήριζε την μητέρα του και εχθρευόταν πάντα τον ήρωα Ηρακλή. Αντίθετα, ο Διόνυσος, ο θεός του γλεντιού και του κρασιού, που ήταν γιος του Δία και της βασιλοπούλας Σεμέλης, ήταν πολύ καλός φίλος του Ηρακλή. Μάλιστα τον συνόδεψε και στον Άδη, όταν ο ήρωας κατέβηκε για να φέρει τον Κέρβερο. Μαζί τους πήγε ο φτερωτός θεός Ερμής για να τους δείξει το δρόμο.

Ο Ερμής ήταν γιος του Δία και της Μαίας, κόρης του Άτλαντα. Αν και θύμωνε κάποιες φορές τον Δία με τις αταξίες του, τα πήγαιναν αρκετά καλά πατέρας και γιος. Σαν αγγελιαφόρος των θεών, ο Ερμής ταξίδευε παντού φορώντας τα φτερωτά σανδάλια του. Κάποτε τα δάνεισε στον ήρωα Περσέα για να τον βοηθήσει να σκοτώσει τη φοβερή Μέδουσα. Ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, υπέφερε τα πάνδεινα με τη μητέρα του, αφότου γεννήθηκε. Ο παππούς του, βασιλιάς Ακρίσιος, τους έκλεισε σ’ ένα κιβώτιο και τους πέταξε στη θάλασσα. Ευτυχώς, τους έβγαλε με τα δίχτυα του ένας ψαράς και σώθηκαν.

Παρόμοια ταλαιπωρία τράβηξε και ο Ήφαιστος σαν μωρό. Με το που γεννήθηκε ο θεός της φωτιάς, τον πέταξε η μητέρα του Ήρα από τον Όλυμπο στη θάλασσα. Τι έφταιγε ο καημένος που ήταν άσχημος και κουτσός; “Νά ’ναι καλά η Θέτιδα, η κόρη του Νηρέα, εκείνη μ’ έσωσε”, διηγόταν αργότερα ο Ήφαιστος στη γυναίκα του Αφροδίτη. Η θεά της ομορφιάς γυναίκα του Ήφαιστου; Μα πώς είναι δυνατό; Ο Ήφαιστος για να εκδικηθεί την άσπλαχνη μητέρα του, την έδεσε με τέχνασμα σ’ ένα χρυσό θρόνο. Θεός κανένας δε μπορούσε να την απελευθερώσει! Μόνο ο κουτσός θεός μπορούσε. Για αντάλλαγμα ζήτησε να πάρει γυναίκα του την Αφροδίτη. Προκειμένου ν’ ακούνε τις φωνές της αλυσοδεμένης Ήρας, του τη δώσανε!

Η Ήβη είχε μεγάλη αδυναμία
στη μητέρα της Ήρα.

Της Αφροδίτης καθόλου δεν της άρεσε που ήταν γυναίκα του Ήφαιστου. Εκείνη αγαπούσε τον Άρη και ήταν αποφασισμένη να κάνει μαζί του οικογένεια. Ο Φόβος, ο Δείμος και η Αρμονία ήταν τα παιδιά τους. Τα αγόρια ήταν τρομερά σαν τον πατέρα τους και τον συνόδευαν πάντα στους πολέμους. Η κόρη τους ήταν γλυκιά και όμορφη. Στο γάμο της με τον βασιλιά Κάδμο, ο Ήφαιστος της χάρισε ένα εκπληκτικό περιδέραιο.

Ήταν πολύ σημαντικό να παίρνουν οι θεοί και οι βασιλιάδες δώρα από τον Ήφαιστο. Καταπληκτικός τεχνίτης, κλεισμένος στο εργαστήρι του, έφτιαχνε ανίκητα όπλα, πολύτιμα κοσμήματα και θαυμαστά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Ο Δίας του ζήτησε να φτιάξει και το πρώτο ρομπότ! Κατασκεύασε λοιπόν  τον γίγαντα Τάλω για να προστατεύει στην Κρήτη τη βασίλισσα Ευρώπη και τα παιδιά της Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, που ήταν και παιδιά του Δία.

Στον Ήφαιστο χρωστούσε η θεά της γεωργίας Δήμητρα και το χρυσό δρεπάνι της. Στα χέρια της το κράταγε κι απ’ όπου πέρναγε η γη γέμιζε καρπούς. Μέχρι που ένα πρωινό, ο Άδης έκλεψε την Περσεφόνη, την όμορφη κόρη της Δήμητρας και του Δία.

– Το δρεπάνι μου στα δυο θα κόψω, μιας κι ούτε ένα κλωνάρι σιταριού δεν θα φυτρώσει, μέχρι να ξαναπάρω πίσω την πολυαγαπημένη μου κόρη, ορκίστηκε θυμωμένη η θεά.

Τότε ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να φέρει πίσω την Περσεφόνη. Μα ο Άδης δεν την άφησε να φύγει παρά μόνο αφού του υποσχέθηκε πως θα μοιράσει το χρόνο στα δυο και το ένα μισό θα το περνάει κοντά του. Τους έξι μήνες αυτούς η θεά Δήμητρα λυπάται κι έχουμε κακοκαιρία, ενώ τους άλλους έξι χαίρεται κι έχουμε καλοκαιρία.

Η Ειλειθυία ήταν 
η θεά “μαμή” του Ολύμπου!

Ομορφότερη κόρη ο Δίας από την Ωραία Ελένη δεν είχε. Τ’ αδέρφια της, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης, την προστάτευαν από μικρή. Σαν μεγάλωσε η Ελένη, διεκδίκησαν το χέρι της βασιλιάδες και βασιλιάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Μέχρι που εκείνη συμφώνησε με τη μητέρα της Λήδα να παντρευτεί τον Μενέλαο, τον βασιλιά της Σπάρτης. Η Αφροδίτη όμως είχε άλλα σχέδια για την Ελένη. Υποσχέθηκε στον Πάρη, στο βασιλόπουλο της Τροίας, ότι θα του δώσει για γυναίκα του την ομορφότερη! Κανόνισε, λοιπόν, η θεά να συναντήσει ο Πάρης την Ελένη. Ξέρετε τι έγινε τότε; Ο Τρωικός πόλεμος!

Με τέτοια παιδιά, πώς να μη ζηλεύει η Ήρα τον Δία; Εκείνη δύο γιους του χάρισε με… ελαττώματα, τον Άρη και τον Ήφαιστο. Ειδικά τον Άρη, λόγω του χαρακτήρα του, ο Δίας δεν τον συμπαθούσε καθόλου. Αγαπούσε, όμως, τις κόρες του Ήβη και Ειλειθυία. Η Ειλειθυία υπάκουε στις προσταγές της μητέρας της Ήρας και βοηθούσε τις γυναίκες να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Ήταν η θεά “μαμή” του Ολύμπου! Η Ήβη, δροσερή σαν το κρυστάλλινο νερό της πηγής, είχε κι αυτή μεγάλη αδυναμία στη μητέρα της. Η Ήρα από την άλλη δεν της χάλαγε κανένα χατίρι. Μέχρι τον Ηρακλή δέχτηκε να παντρευτεί η κόρη της, όταν έγινε αθάνατος κι ανέβηκε στον Όλυμπο! Με τον ερχομό βέβαια του εγγονού της, του Αλεξιάρη, συμφιλιώθηκε μαζί του και τερματίστηκε η αιώνια έχθρα της για τον μεγάλο ήρωα!

Έτσι έζησαν όλοι οι αθάνατοι καλά στον Όλυμπο κι έφτιαξαν κι άλλους μύθους για να ζούμε εμείς καλύτερα στη γη μας!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ